Navigation Menu+

Om meg

harald rosenløw eeg stor

 

 • Født 18. august 1970 på Tønsberg Sentralsjukehus.
 • Vokste opp med en søster Ellen (9 år eldre) og en bror Fredrik (12 år eldre) i Tønsberg. Spilte fotball, ishockey og dreiv med friidrett. Var aktiv i Ten Sing og byens rockemiljø.
 • Gikk på Tønsberg Gymnas. Gikk det som den gangen het naturfaglinja. Var russ i 1989.
 • Har jobba som jordbærplukkersjef på Nøtterøy, lagersjauer på Grønland og kateketvikar i Fetsund.
 • Har hovedfag i religionshistorie med vekt på buddhismen i Vietnam og feltarbeid fra Vietnam 1996 og 1997.
 • Jobba på ulike institusjoner med autister og ungdommer med adferdsproblemer hele studietida. Har vært spaltist i Tønsbergs Blad og Vårt Land.
 • Utgjorde sammen med Ginge teknoduoen SubGud som i tidsrommet 1996–2001 ga ut fire album.
 • Debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1995 med boka “Glasskår”.
 • Første filmmanus, “Glasskår”, 2002, basert på hans egen roman med samme navn.
 • Første tv-serie, “Julekongen”, 2013.
 • Bor i Oslo med kone, Kristin, og tre barn. Sval (født 1998), Adrian (født 2001) og Noah (født 2005).

Harald Rosenløw Eeg var ikke født til å bli forfatter, men kanskje født til å fortelle? Han var mer en pratmaker enn en bokelsker. Mer glad i tegne enn i å skrive. Likevel var det skrivinga som redda han. Eeg leverte sitt romanmanus, skrevet bak skrivebord og pulter rundt i landet, til alle forlag i Oslo i 1992. Etter tre år fra dør til dør, refusjon til refusjon, og nærmere tjue versjoner seinere, blei “Glasskår”, eller “Glasskår fra trærne” som den opprinnelig het, antatt på Aschehoug forlag, Barne- og Ungdomsredaksjonen. Bokas første anmeldelse var “Talentfullt om sex og død”, terningkast 3 i VG. Men derfra gikk det bare en vei. Boka fikk stor og god mottagelse i landets aviser.

Mens Rosenløw Eeg var på feltarbeid i Vietnam, kom de gode nyhetene om at “Glasskår” fikk både Kulturdepartementets debutantpris for Barne- og Ungdomslitteratur. Boka fikk også Tarjei Vesaas’ Debutantpris, Norges offisielle debutantpris, bare én gang før i historien gitt til en Ungdomsbok. Det måtte nesten kalles en brakdebut.

På Aschehougs hagefest stilte forlagssjef William Nygård Rosenløw Eeg spørsmålet, “men skriver du noe mer da?”. Dette spørsmålet kunne den unge forfatteren selvfølgelig ikke la stå ubesvart, og det var startskuddet på et langt forfatterskap for ungdom. De neste årene kom ungdomsromaner på løpende bånd. “Svidd” (1996), framtidsfabelen “Vrengt” (1997) Rosenløw Eeg mottok Brageprisen for, og “Filter” (1998). Og på få år hadde Rosenløw Eeg etablert seg som en sterk og unik stemme i ungdomslitteraturen. Gjennom gjentatte skolebesøk og skrivekurs for elever, foredrag og opplesninger både for ungdommer og voksne, har Rosenløw Eeg et omdiskutert, priset og levende forfatterskap, i konstant dialog med sine mange lesere, både voksne og ungdommer.

På veien hadde filmrettighetene til “Glasskår” blitt solgt. Regissør Lars Berg tok Rosenløw Eeg med i prosessen med å skrive filmmanus basert på romanen, og i 2002 kom filmen “Glasskår”. Filmen gjorde det større i utlandet enn i Norge, som vinner av både Krystallbjørnen og Grand Prix under filmfestivalen i Berlin. Dette blei starten på Rosenløw Eegs filmforfatterskap. Med manus for og med regissører som Marius Holst (“Blodsbånd”), Stefan Faldbakken (Uro) og Erik Poppe (Hawaii.Oslo, deUSYNLIGE og A Thousand Times Goodnight). Filmer med et betydelig publikum i Norge, priset på filmfestivaler og vist på kino verden over. Rosenløw Eeg mottok i 2005 Amanda-prisen for beste manus til Hawaii.Oslo, Norges kanskje første flettefilm.

Rosenløw Eeg har fortsatt vekselbruket mellom romaner og filmmanus. Ungdomsromanen “Yatzy” (2004) fikk både Kulturdepartementets Litteraturpris og Brageprisen, og ble i 2009 filmatisert. For “Gyldig fravær” (2011) fikk Rosenløw Eeg nok en gang Kulturdepartementets Litteraturpris, og “Hunger” ble nominert til Brageprisen i 2012. Bøkene er oversatt til flere språk. Rosenløw Eeg har også skrevet to romaner for voksne, “Karmakongen” og “Løp hare løp”.

Sammen med filmforfatter Lars Gudmestad (medforfatter på Blodsbånd), skrev og skapte Rosenløw Eeg NRKSUPERs storsatsing tv-serien, “Julekongen”, NRKs julekallender (24 episoder), første gang sendt desember 2012. Julekongen fikk en overveldende mottagelse med topp karakterer og tidenes beste rating for en julekallender på norsk tv.

Rosenløw Eeg jobber for tida med flere ungdomsbøker, utvikler og skriver filmer og tv-serier.

47243_2434209