Navigation Menu+

Alle Duene

oktober 2003

alleduene

Kjøp nå

Det er krig, men Adam bor i den slitne bydelen Freden hvor de er plassert, Adam, moren og andre mennesker som ikke passer inn i det vanlige samfunnet.

Så en dag kommer den mystiske nesemåleren Georg til Freden med sine måleapparater, han verver Adam som sin assistent. Georg jobber etter en teori om at ondskapen sitter i en neses krumning. Og plutselig kan ingen føle seg trygge, spesielt ikke familien Krum som driver grønnsaksbutikk i første. Og det nærmer seg et punkt der Adam blir tvunget til å velge, skal han beskytte Krum familien eller skal han hjelpe Georg med sitt viktige prosjekt.

alleduene

Harald om «Alle Duene»

En litt oppgitthet ovenfor Bush og den tilstanden vi hadde i verden har jo prega mange. Men da jeg blanda tanken om Bush’ verdensyn og bildet av de nazistiske nesemålingene av jøder i andre verdenskrig, hadde jeg boka klar for meg. Jeg likte tanken på den litt venneløse løpegutten Adam som bor i en ghettoaktig bydel i land som er i krig.

Bydelen var full av samfunnets utskudd og tapere. Så så jeg for meg den dagen en nesemåler kom til denne bydelen. Nesemåleren Georg. Alle blir nysgjerrig, og Adam blir fort, mer eller mindre ufrivillig, nesemålerens høyre hånd og hjelper. Jeg prøvde å skrive det som en slags thriller. For hva vil denne mannen med nesene han måler. Familien Krum som dreiv grønnsaksbutikken i første etasje kommer fort i søkelyset til Georg. Og de reagerer forskjellig. Tanken på hvordan krig kan snu opp ned på alle lojaliteter og forbindelser og ønsket om håp i en vanskelig hverdag kan overskygge alle bekymringer og betenkligheter, gjorde at jeg fikk en hovedperson som ender opp med å måtte velge. Mellom det han tror er riktig og galt. Adams reise blir en liten krig i krigen. Alle duene er for meg beslekta med Vrengt og Stjernetrekker. Alle tre fabler uten å være science fiction. Alle tre utrolig morsomme, men også utrolig slitsomme å skrive.