Navigation Menu+

Karmakongen

oktober 2000

karmakongen

Kjøp nå

Moren til Magnus har alltid fortalt ham at han er sønn av kong Olav den femte. Blokkleiligheten i Tønsberg er kongelig innredet med fløyel, gull og silke, og her lever Magnus og moren i sin isolerte tilværelse. Men så dør kong Olav, og hva da med faren til Magnus?

Naboen gir Magnus et bilde av den vietnamesiske munken som satte fyr på seg selv og forteller også historien om mannen som parkerte bilen i Gullkrona og forsvant. Naboens datter Maja åpner Magnus, og historien om den brennende munken blir levende i Magnus sin reise etter sin egen far. Som ikke ender før han har reist til Vietnam og funnet det eneste som er igjen etter munken som satte fyr på seg sjøl. Et forkulla, svart hjerte.

karmakongen

Harald om «Karmakongen»

Karmakongen var egentlig en essaysamling om buddhismen i Vietnam. Jeg leverte et slags manus på forlaget og Trygve Åslund, sjefen på norskavdelinga, ba meg skrive den som roman. Min tyngste jobb hittil.

Første versjonen var på 400 manussider mens den endte på 150. Jeg prøvde å skrive sikkert tjue historier på en gang. Jeg prøvde liksom å la en norsk gutts oppvekst bli farga av tanker fra østlig filosofi. Og så ender det egentlig opp som en bok om en gutt som må finne ut av gåten med faren som forsvant. Eller om en overbeskytta gutt som må oppleve verden. Tanken på at Magnus, hovedpersonen, tror han er sønn av Kong Olav og lever som en liten prins, er jo henta fra Buddhas historiske liv. Siddhartha Gautama var jo en   prins som blei beskytta mot denne verdens lidelser. Og det var når han opplevde dette, den livsløgnen han levde på som prins, at han begynte å få noen erkjennelser i livet. Karmakongen er kanskje den boka mi som har fått mest delte anmeldelser. De som var gode var veldig gode og de som var dårlige forsto ingenting. Jeg tror det har noe med den religiøs dimensjonen i boka å gjøre. Jeg tok den bare helt ut. Og lot historien om farens forsvinning tangere det viktigste bildet fra Vietnam-krigen. Den vietnamesiske munken som satte fyr på seg sjøl i protest mot det sørvietnamesiske regimet. Noe mange mener snudde opinionen i Vietnam og til slutt hele krigen. Jeg skal ikke begi meg lenger ut på viddene. Karmakongen er et slags forsøk på å beskrive det som ikke går an å beskrive. Men det må være lov å prøve.