Navigation Menu+

Filter

oktober 1998

filter6

Kjøp nå

Espen Arnold har fått akkurat lappen og egen hybel i Oslo. Det ingen vet er at han har gått med slalombriller flere år av livet sitt, at han er sanndrømt og tar opp all søvnen sin på kassett hver natt for å høre hva sier i søvne, og at han skriver ned livet sitt på gule post it-lapper og henger rundt i leiligheten.
Hver sommer bor Espen Arnold på hytta hos tanta og onkelen. Hver sommer er han kjæreste med Tale, ei jente på campingplassen rett ved denne hytta. Men denne sommeren blir alt annerledes. For å beholde Tale må Espen Arnold vise hvem han egentlig er. Gjennom forholdet til Tale og hennes tilbakestående bror, Leon, får Espen sakte men sikkert mot til å fjerne de filtrene han har brukt mot verden for å overleve.

Trykk for større bilde.

Harald om «Filter»

Akkurat som «Vrengt» var et strengt forsøk på å la omgivelsene gjennomsyre språket, la det stygge kjøpesenteret smitte over på alt, metaforer, dialog og beskrivelser, prøvde jeg det samme, men i en litt mildere setting

Jeg prøvde å la en skjelsettende sommer farge språket. Det er kanskje to historier i ei bok. Historien om den sanndrømte ungdommen som ikke veit om han kan leve med denne følelsen. Som er så paranoid at han tar opp drømmene sine på kassett i tilfelle han skulle avsløre seg i søvne (en forløper for Vidar-karakteren i Hawaii, Oslo, kanskje, som også er sanndrømt og redd for hva disse drømmene kan bety?). Og så en historie om hvordan han har blitt som han har blitt. Gutten som går med slalombriller hele oppveksten. Jeg ville egentlig bare skrive om en gutt som står helt på vippen og se om han klarte å lande på beina.