Navigation Menu+

Yatzy

mars 2009

yatzy_film

En film om å være 15 år og tåle alt – unntatt seg selv.

Ny på verdens minste sted. Forelsket i feil dame. Forfulgt av en fortid som beviser at uansett hvor fort du løper, klarer du aldri å løpe fra deg selv. Daggi blir sendt fra Oslo til et bittelite sted på landet og vil ingenting annet enn å komme seg vekk. Problemet er bare at han ikke har noe sted å dra. Alt han kom fra er ødelagt.

Da han møter klassevenninnen Gloria blir han endelig satt på tanken om muligheten for et bedre liv. Men hemmelighetene i videokameraet hans, minnene ingen får se, roter alt til. Uansett hva Daggi prøver, finner Dennis ham. Lille Gustav i Daggis nye fosterfamilie har lenge ønsket seg en storebror og Gloria har en drøm om at det skal skje ett eller annet utenom det vanlige. For begge betyr Daggi en ny mulighet, men er han i stand til å ta dem imot? Yatzy er en film om å være 15 år og tåle alt – unntatt seg selv.

yatzy_film

Harald om «Yatzy»

Da boka kom i 2004 var det mange filmselskap som viste interesse. Prudsent Karin Julsruds (4 ½) tanker om en filmatisering var helt klart på linje med mine, så jeg gikk inn i et samarbeid med 4 ½. Jeg skreiv et manus i samarbeid med Karin og så måtte vi finne en regissør. Katja Eyde Jacobsen, nylig ferdig på filmskolen, hadde lagd noen skikkelig bra kortfilmer med barn/ungdom som tema, og vi spurte henne. Katja var med og vi fikk tidlig signaler fra Filmfondet om at de ville støtte prosjektet. Det var, som alltid en tøff prosess med manus. Følte noen ganger at jeg skreiv og Katja strøyk, men samtidig hadde jeg veldig sansen for Katja kompromissløse stil. Hun ville gjør filmen veldig tett på, slik hun pleide å jobbe, casta ungdommer ganske tett på deres egne liv. Det har blitt en ganske introvert film, et portrett av en gutt i ubalanse. Filmen er ganske annerledes enn boka, mer enn tolkning kanskje, enn en rein filmatisering, men samtidig liker jeg nettopp at Katja skapte sitt eget univers for filmen.

 

Regi: Katja Eyde Jacobsen

Manus: Harald Rosenløw Eeg

Sjanger: Drama

Nasjonalitet: NOR

Produsent: Karin Julsrud,Turid Øversveen, Marius Holst