Navigation Menu+

deUsynlige

september 2008

de usynilige1

Livet etter drapet.

For åtte år siden, midt på lyse dagen, blir barnevognen med lille Isak fjernet utenfor en kafé. Noen minutter senere blir han borte i vannmassene i en elv rett i nærheten, og siden aldri funnet. Moren til Isak, Agnes, prøver å gå videre i livet. Hun og mannen har adoptert to barn. Hun har en givende jobb som ungdomsskolelærer, men mye av henne døde likevel denne skjebnesvangre sommerdagen. Når mannen hennes, Jon, får et brev fra fengselet om at en av de medskyldige, Jan Thomas, har sluppet ut på permisjon, sier han ingenting til kona.

I fengselet har Jan Thomas oppdaget sitt unike musikalske talent, og han får nå prøve seg utenfor murene, som organist i en kirke. Der blir han også kjent med presten og alenemoren Anna, og Annas sønn, Jens.En dag Agnes kommer til kirken med en skoleklasse, kjenner hun igjen den nye organisten. Han har sluppet ut, men hun er fortsatt fanget i fortiden. Hvordan kan en som har gjort livet hennes til et sant helvete, spille så himmelsk? Og hvordan kan det ha seg at han passer et barn i den alderen Isak var da han døde?

 

de usynilige1

Harald om «deUsynlige»

Erik Poppe og jeg begynte umiddelbart etter premieren på Hawaii.Oslo å jobbe med nye historier. Hadde en hel bank, men avishistorien fra England om James Bulgers morder som hadde sluppet fri, var den som festa seg fortest. Vi bestemte oss for å lage en film om et sterkt møte, et møte mellom en mor som har mista sønnen sin og morderen til sønnen som har sluppet ut av fengsel. Hva er mulighetene i et slikt møte? Hva tenker mora til gutten? Hevn? Kristen tilgivelse? Hva vil en morder som slipper ut av fengsel? Vi bestemte med en gang strukturen. Mens Hawaii.Oslo var et flettverk av fem historier skulle deUSYNLIGE kun være to. Morderens historie først, så moras historie, og til slutt en tredje del hvor de to historiene går sammen. En stund jobba vi med en tredje historie, en slags velgjører i midten, men droppa den. Vi jobba med filmen mens vi var på festivaler med Hawaii.Oslo. Tror på en måte at Erik og jeg tok hver vår hovedkarakter i forsvar. Erik var nærmest morderen og jeg nærmest mora. Vi hadde både kontakt med Ila fengsel og Stine Sofie-stiftelsen under arbeidet.

Regi: Erik Poppe

Manus: Harald Rosenløw Eeg

Sjanger: Drama

Nasjonalitet: NOR

Produsent: Finn Gjerdum,Stein B. Kvae, Jim Frazee

Troubled Water (2007) – Trailer from Paradox on Vimeo.