Navigation Menu+

Glasskår

februar 2002

glasskår_film2

En morsom og litt trist film om tre dølle kamerater

Glasskår er en morsom og litt trist film om tre kamerater; Roger, Viktor og Arnor, som opplever utrolig mye kult og en del helt usaklig (som Roger ville sagt det). Det starter med at OK, storebroren til Viktor med collegejakke og dametekke, spjærer armen i en redning som ville sendt ham rett på kretslaget i ishockey, hvis det ikke var for den mørke skyen som begynte å vokse i øynene hans. Gutta blir enige om å starte band for å få damer, i stedet for å slite med hockeykarrieren. Men imagen fungerer bare nesten. Arnor er tre centimeter unna det store kysset, Viktor treffer Sissel som kanskje er den eneste i verden som stiller flere spørsmål enn ham, og Roger er bare på tuppa etter at Car, storesøsteren hans, fiker til Remi, den styggeste av eksosgutta. OK ser plutselig ut som et synkende skip, Remi lover hevn og fordervelse når han skjønner hva som har foregått, og derfra er det bare for gutta å henge på.

 

glasskår_film

Harald om «Glasskår»

Tror det var 1997. En regissør med navn Lars Berg ringte meg og spurte om noen hadde kjøpt obsjon på Glasskår, romanen fra 1995. Jeg ante ikke hva en obsjon var, men det betydde altså filmrettighetene til boka. Jeg solgte obsjonen til han og  hans produsent Edward Dreyer. Jeg fikk lese et første utkast på manus. Det var ganske underlig å lese, et slags antiklimaks etter å ha skrivi en helt roman, var det dette som var igjen til en film? Jeg var nok ganske kritisk til det hele, men etter litt om og men endte filmen hos Paradox (den gang Cinematograph) og produsent Finn Gjerdrum. Og Lars Berg spurte om jeg ville være med han og skrive på manuset. Jeg sa ja, og vips så var jeg i gang med å skrive filmmanus. Jeg var ganske triggerhappy, men kunne ingenting om håndtverket. Lars var min læremester og prosessen var ganske tidkrevende, men jeg var jo vant til å skrive flere versjoner av bokmanusene mine, så prosessen var ikke så annerledes enn det jeg var vant til. Samtidig åpna filmskrivinga et nytt rom for meg. Det å samarbeide, å diskutere historie, karakter, var veldig inspirerende.

Regi: Lars Berg

Manus: Harald Rosenløw Eeg, Lars Berg

Sjanger: Drama

Nasjonalitet: NOR

Produsent: Finn Gjerdrum, Torleif Hauge, Dag Mørk