Navigation Menu+

Gyldig fravær

oktober 2011

gyldigfravaer

Kjøp nå

En roman om det vi frykter mest. Og om det vi ønsker oss mest i livet.

Fem ungdommer sitter innesperret i en T-banevogn etter en voldsom eksplosjon. Ingen av dem vet hvordan de havnet der. Eller gjør de det? Vi følger Anjo, Sherpa, Bruno, Ida og Albert i timene fram til eksplosjonen – og timene etter. Fem liv som påvirker hverandre, fem historier som flettes sammen. Hva er de mest redd for? Å bli værende under jorda, eller å komme seg opp og ut derfra?

For «Gyldig fravær» er Harald Rosenløw Eeg tildelt Kulturdepartementets Litteraturpris.

gyldigfravaer

Harald om «Gyldig Fravær»

Jeg så en sekk stående i midtgangen på t-banen en morgen i Oslo. Jeg fikk fullstendig noia et øyeblikk, før en ung fyr plukka opp sekken sin og gikk av på neste stopp. Han gikk ut i en helt vanlig dag. Jeg fikk et øyeblikks dødsangst og huet begynte å gå. Jeg tenkte worst case scenario. Hva om det hadde vært en bombe i den sekken? Hva om noen hadde sprengt en bombe på t-banen i Oslo. Og så begynte idéen å forme seg. Fem ungdommer som skal rekke t-banen når de skal på ekskursjon med klassen. De kommer for seint og må ta neste banen. Så skjer det en eksplosjon. De fem overlever er innestengt. Hva hva har skjedd? Hvem er de? Og hva er de redde for? Prøvde historien på mange forskjellige måter, men valgte å fokusere på karakterene, ungdommene i boka og deres stemmer, deres konflikter, mer enn det store spillet, who did it. Prøvde heller å plante spor av muligheter i flere av historiene. Og siden boka har med en slags ”blindpassasjer”, nemlig døden, måtte slutten bli litt sånn som den blei.